by Edwin van der Heide

In his work Edwin van der Heide creates a connection between contemporary music, visual arts and architecture. For Pavilion neojlivaP he made use of large, specular mirror surfaces that are seamlessly added to the sizes of the Tschumi Pavilion. The double-sided mirrors were not static but rotated. As a result, the entireĀ  glass pavilion seemed to close and open, but also the illusion was created that the immediate surounding area was doubled in which the pavilion dissolved.

The mirrors, which were electronically controlled moved so slowly that the rotation was only visible if you looked long and well focused. By the permanently changing constellation of the mirrors arose a continuous shift between interior and exterior. ‘Watching is be viewed’ formed a leitmotiv for Bernard Tschumi when he designed his pavilion. With Paviljoen neojlivaP by Edwin van der Heide this was refined stretched and turned inside out.