door Martijn Veldhoen

In 2002 realiseerde Martijn Veldhoen het project The Nervous System in het Tschumipaviljoen. Tien jaar later realiseerde hij met Controle opnieuw een project in het paviljoen. De aanleiding hiervoor was de onthulling van een videowerk in de entree van de nieuwe parkeeergarage aan het Damsterdiep en de parallele expositie van zijn werk bij het Centrum Beeldende Kunst (CBK).

Op de lange zijde van het paviljoen werd een vierkanaals videobeeld geprojecteerd. Op de vier, aansluitende projecties was een denkbeeldige waterlijn te zien die van links boven naar rechts onder liep. Hierdoor ontstond de illusie dat er getemd en gecontroleerd water in het schuin oplopende paviljoen stond. Een illusie die werd versterkt door het geluid van golvend water. Inhoudelijk en formeel sloot Controle aan op het kunstwerk in de parkeergarage, waar met videoprojecties het water van het gedempte kanaal weer tot leven komt.

De relatie van Nederlanders met water zal altijd ambigu blijven; enerzijds levert het gevaar op en moet het gecontroleerd worden, anderzijds heeft het een belangrijke bijdrage geleverd aan onze ontwikkeling en welvaart. De kunstwerken voor het Damsterdiep en het Tschumipaviljoen waren een lofzang op haar schoonheid, en tegelijkertijd een herinnering aan haar sluimerende, meer destructieve kant.