door Aernoudt Jacobs

In 1990 zijn in het kader van de manifestatie What a Wondeful World vijf paviljoens gebouwd. Met een aantal projecten vestigt st. Tschumipaviljoen de aandacht op het 20 jarig bestaan.

Het eerste project 3’44 TSCHUMI van de Belgische kunstenaar Aernoudt Jacobs start op 13 augustus. In dit project wordt met geluid een verbinding gemaakt tussen meerdere locaties.

Aernoudt Jacobs gebruikte de paviljoens van Coop Himmelblau (dijk Delfzijl) en Zaha Hadid (Fivelpoort Appingedam) en de Koolhaas Busstop (Emmaplein Groningen) ‘als microfoon’ voor het opnemen van omgevingsgeluid. Door kleine microfoons te bevestigen op de wanden van de paviljoens kon hij de geluiden uit de directe omgeving registreren. Met deze speciale, indirecte, veldopnamen maakt hij een geluidscollage die hoorbaar wordt gemaakt in het Tschumipaviljoen.

Op de glaswanden van het paviljoen worden zogenaamde transducers aangebracht. Hiermee wordt via de glaswand, die als membraan functioneert de geluidscollage hoorbaar gemaakt maar ook het directe omgevingsgeluid geregistreerd. Dit geluid wordt via internet overgebracht naar drie andere locaties in Groningen. Op de glasgevel van de dienst RO/EZ, het Provinciehuis en een vitrine in het Universiteits Museum wordt een klein aantal transducers aangebracht. Het glas op deze locaties functioneert als membraan voor het hoorbaar maken van de geluiden uit Delfzijl, Appingedam en Groningen.

3’44 TSCHUMI wordt ondersteund met beelden van de paviljoens van Coop Himmelblau en Zaha Hadid en de Busstop van Rem Koolhaas. Op de buitenkant van het Tschumipaviljoen worden een aantal grote folies geplakt met beeldcollages van de paviljoens.