door Karin Post

Voor An-e-Motion bouwde Karin Post een mechaniek van draaiende tandwielen, kettingen en assen. Losse foto’s van een springende danser worden hiermee in beweging gezet en transformeren tot een rudimentaire film.

Karin Post liet zich voor deze kinetische installatie inspireren door de ‘zoopraxiscope’ van de Britse fotograaf Eadweard Muybridge (1830-1904). Zijn werk wordt beschouwd als de directe voorloper van de film. Hij ontwikkelde in 1887 een techniek waarmee hij het bewijs leverde dat een paard in gallop mijn zijn vier hoeven, op hetzelfde moment even los komt van de grond. Mijn zijn baanbrekende ‘stop-motion’ techniek wist hij dit fotografisch vast te leggen. Dit markeerde niet alleen een grote stap in de ontwikkeling van de fotografie, maar vormde ook een belangrijke basis voor latere filmtechnieken.

Het Tschumipaviljoen werd in 1990 gebouwd voor het tonen van video clips, op dat moment de meest actuele vorm van bewegende media. Muybridge liep met zijn werk vooruit op de film en latere varianten daarvan. Met An-e-Motion combineert Karin Post op een geraffineerde manier de rudimentaire filmtechniek van Muybridge met het paviljoen van Bernard Tschumi, dat hij speciaal ontwierp voor het tonen van bewegend beeld.