door Darya von Berner | Harry de Wit

De spiegelende kwaliteiten van het Tschumipaviljoen worden in ‘Breathe()Red’ van Darya von Berner en Harry de Wit optimaal benut. Het project wordt gerealiseerd met 650 meter rode ‘light tape’. Deze tape werkt op dezelfde manier als een plasma tv. Fosfor, dat ingeklemd zit tussen elektrisch geleidend tape wordt door wisselstroom geactiveerd. Het fosfor begint hierdoor te gloeien en licht te geven dat naar buiten straalt door de transparante toplaag.

De light tape wordt in het interieur van het paviljoen op alle glasranden aangebracht. Door middel van speciale software wordt de tape geprogrammeerd zodat het licht gestuurd opgloeit en dimt. Dit gebeurt op basis van een sounddesign die speciaal voor de gelegenheid is gecomponeerd door componist/musicus Harry de Wit. Het resultaat is een symbiose tussen het Tschumipaviljoen en een geraffineerde beeld & geluidssculptuur.

Breathe()Red’ kan worden opgevat als een dialoog met het ontwerp van Bernard Tschumi. De gloeiende en dimmende light tape geeft de indruk van een pulserende draadsculptuur die zich als een spiegelende vorm eindeloos herhaalt in het glas van het paviljoen. Het ‘Gesamstkunstwerk’ van Darya von Berner en Harry de Wit kan worden opgevat als een ode aan Bernard Tschumi en zijn 25-jarige, glasheldere paviljoen.