Hereplein
Groningen

Charlemagne Palestine in het Tschumipaviljoen

Charlemagne Palestine (1947) groeide op in Blooklyn New York. Hij manifesteert zich als muzikant, componist, film/videomaker en beeldend kunstenaar. Na het zingen in synagogen als een jonge man bespeelde hij het carillon van de Saint Thomas Episcopal Church, tegenover het Museum of Modern Art op Manhattan. Zijn onortodoxe spel had de goedkeuring van de directeur van CBS, die zijn kantoor naast de kerk had. Door deze ‘beschermheer’ kon hij zeven jaar lang, dagelijks het carillon bespelen en uitgroeien tot een ‘talk of the town’. Vooral kunstenaars kwamen steeds weer luisteren naar zijn spel. Hierdoor bouwde hij contacten en vriendschappen op binnen de avant-garde kunst scene van New York.

Hij maakte in eerste instantie carrière als muziekant en video- en performance kunstenaar. Gaandeweg combineerde hij deze activiteiten met tekeningen en beeldend materiaal. In zijn jeugd was Charlemagne al gecharmeerd van teddy beren, die bij hem om de hoek in Brooklyn in 1902 waren uitgevonden. Ontstaan binnen zijn Joodse gemeenschap is een teddy beer voor hem geen speelgoed, maar een animistisch wezen dat verbonden is met de traditie van de Golem en Orientaalse, Afrikaanse en Aboriginal culturen waarin beelden en poppen in contact blijven staan met het dierenrijk. Teddy beren gingen een steeds grotere rol spelen bij zijn performances. Hieruit ontstonden installaties die zijn opgebouwd met zijn enorme verzameling teddy beren, die rechtstreeks uit de winkel komen of zelf zijn gemaakt. Ze vormen een kleine stam binnen een enorm, wereldwijd netwerk van pluizige wezens die nauw verbonden zijn met het dierenrijk.

Terwijl een gedeelte van deze stam opgesteld staat in het Joods Museum in Parijs, zal een ander deel ervan neerstrijken in het Tschumipaviljoen. Om de stam attractief in het paviljoen te plaatsten worden er locatie-specifieke decorstukken geassembleerd. Na zonsondergang wordt de totale opstelling uitgelicht met speciale belichting.

CHARLEWORLD with flyinggg swimminggg teddybearr divinitiesss ,,,, stuffedd animall divinityy parachutistsss,,,, turninggg mirrorr ballss and bannerss andd flyinggg textiless. Creatinggg a magicalll mysticalll worldd to be experienceddd fromm the outside in alll directionsss!!!  All coming from my glitteringgg, glammourrringgg collectionnn of myriaddd wondermentsss of my Brussels tribe!!!