door Christoph Hildebrand

De wereldbevolking is twee keer verdubbeld in de afgelopen eeuw. Voormalige derde wereld landen delen in de welvaart. Grondstoffen raken op en worden kostbaarder. Ook grond, voedsel, water, lucht en mineralen worden schaarser. De mensheid groeide in aantal uit tot een reus en is een titaan in wetenschap, cultuur en economie. Maar daar tegenover staat een kolos die grossiert in exploitatie en destructie.

DE REUS/GIANT speelt op deze kwesties in en refereert aan Griekse, Germaanse en Hindoestaanse goden als Hercules, Mars en Shiva, die productief maar ook destructief zijn. DE REUS slaapt, maar wat droomt hij. Is hij gewoon in slaap gesust door zoete herinneringen aan een onschuldige kindertijd, is hij Hercules die de wereld redt, of is hij de reus uit het schilderij van Goya die mensen aan stukken rijt en opeet?

20 segmenten van witte neon-buizen vormen een gigantische, 12m lange, liggende figuur in het Tschumipaviljoen. Als tegenhanger staat op het dak van de foyer van Forum/Images, aan de overkant van het Hereplein een wereldbol van witte neon met een diameter van 1,60m. Beide elementen reageren op elkaar. Als DE REUS opgloeit en de omgeving van het Tschumipaviljoen verlicht met een helder wit licht, dimt de wereldbol en andersom. Parallel met het opgloeien en dimmen is het geluid te horen van een diep in-en uitademen.

Dit geluid is gebaseerd op 100 korte geluidsfragmenten uit documentaires en films. De voetgangers horen steeds een ander geluid dat refereert aan een sociaal, politiek, economisch of emotioneel onderwerp: het geluid van een marktplaats in Afrika, robots in een fabriek, stemmen op een bruiloft, machinegeweren, etnische muziek etc. Na 30 minuten begint de cyclus van 100 keer in- en uitademen opnieuw.