door Vroegop/Schoonveld

85 Chinese draailampen van 1,50 m hoog en een diameter van 18 cm vormen over de totale lengte van het Tschumipaviljoen een aaneengesloten stroom, een eindeloos ritme van zwart/witte vlakken.

De lampen, die in China boven de ingang van kapperszaken hangen zijn naar het midden van het Hereplein gekeerd. Ze worden in een lichte hoek geplaatst waardoor een spectaculaire weerkaatsing ontstaat in het glas van de zijwanden en het plafond van het paviljoen. Aan de trottoir- of busbaan zijde is het werk direct zichtbaar. Aan de andere zijde door de optimale reflectie van licht en beweging.

Het werk lijkt een spiegeling te zijn van de bewegingen in de stad en het verkeer rond en langs het Tschumipaviljoen. De lampen zijn niet alleen ‘s avonds, maar ook overdag goed zichtbaar. ECHO is in het najaar van 2010 in Xiamen in China geassembleerd.

De herhaling van vorm, motief, beweging en spiegeling verwijst, samen met de titel naar geluid en muziek. ECHO is het woord voor de weerkaatsing van geluid tegen voorwerpen en impliceert herhaling. De opeenvorlgende variaties van de grafische vorm en de aaneengesloten draaiing lijken te verwijzen naar film. Het werken met standaarden, clichés, modulaire eenheden, herhalingen en werk in oplage is karakteristiek voor Vroegop/Schoonveld. ECHO is een voorbeeld van een door Vroegop/Schoonveld toegepaste werkwijze, waarbij objecten voor dageljks gebruik worden ingezet voor een installatie die is toegesneden op de presentatielocatie.