Hereplein
Groningen

door Christoph Hildebrand

FLOOD/VLOED is een nieuwe installatie van de Duitse kunstenaar Christoph Hildebrand voor het Tschumipaviljoen. Hiermee anticipeert hij op de digitale revolutie, de alomtegenwoordigheid van internet en de versnelling van ons leven door de globalisering. Het verbeeldt een paradigma verschuiving die zich de laatste drie decenia heeft voltrokken en onze actuele perceptie van identiteit.

FLOOD/VLOED verbeeldt deze nieuwe situatie door middel van neon iconen, die oplichten in onregelmatige intervallen in combinatie met hangend meubilair dat links- en rechtsom draait en soms stopt.

FLOOD/VLOED appelleert aan algemene, onderhuidse gevoelend: verlies van oriëntatie, hulpeloosheid, te worden verdrongen of weggevaagd, de worsteling om vol te houden, duizeligheid; Er is geen boven- of onterkant, volgorde, hiëragie en voorheen onvergelijkbare waarden raken gelijkgeschakeld. Alles draait en versnelt. Waar is het begin, waar het einde? Een nieuwe situatiedie bedreigend is, maar tegelijk een grote kans. appelleert aan algemene, onderhuidse gevoelens zoals: verlies van oriëntatie.