Hereplein
Groningen

door C.P. Berbée

De ruimte wordt niet ingevuld, maar in zijn eigen hoedanigheid getoond, dat wil zeggen: als een lege huls. Het paviljoen wordt door een eenvoudige toevoeging van buitenaf in zekere zin ontmaskerd. Het lijkt alsof met Gereserveerd C.P. Berbée alleen maar wil zeggen: een paviljoen is een paviljoen is een paviljoen. Om dit statement te maken plaatst de kunstenaar voor het lege paviljoen een groot bord zoals bij in aanbouw zijnde gebouwen. Op het bord staan de sponsoren en opdrachtgevers van het project en het woord Gereserveerd. Hiermee is het Tschumipaviljoen tijdens de duur van Gereserveerd, gereserveerd. Door de plaatsing van het bord, dat niet het aanzien heeft van een kunstwerk, maar slechts lijkt te verwijzen naar een in uitvoering zijnd bouwwerk wordt het paviljoen ‘opgetild’ en verheven tot een icoon van onze tijd.