Night Merckt van Powerhouse Company    10 maart t/m 6 mei

Een fragment van de nieuwe Grote Markt gevangen in licht

Op uitnodiging van het Tschumipaviljoen toont het Rotterdamse architectenbureau Powerhouse Company vanaf 9 maart de lichtinstallatie Night Merck, een poëtische vooruitblik op het bouwproject Merckt dat op dit moment in de Groninger binnenstad verrijst.

Merckt

In 2016 won Powerhouse Company de ontwerpwedstrijd voor het Hoekpand aan de Oostwand van de Grote Markt in Groningen met het project Merckt. Onderdeel van het ontwerp is een publiek toegankelijke plint met een foodcourt, de Food Merckt, waar wordt gegeten, gedronken, en ook bier gebrouwen. Het middendeel van het gebouw bestaat uit appartementen, die worden bekroond door een openbaar dakterras met zicht op de Grote Markt.

Night Merckt

Het voorstel van Powerhouse Company werd onder meer geselecteerd vanwege de rijkheid en detaillering van het gebouw. De publieke plint met de foodcourt opent zich naar de stad door rijen opvallende en ranke bogen, die subtiel verwijzen naar de architectuur van de Martinitoren en het stadhuis. Het zijn deze kenmerkende bogen die in licht zijn gevangen in het Tschumipaviljoen, in een speelse verwijzing naar de vormgeving van het nieuwe gebouw, maar ook naar nightmarkets en foodcourts.

Een poëtische vooruitblik

Merckt wordt een elegant gebouw met een vernieuwend publiek programma, een gebouw dat Groningen een nieuwe impuls geeft en als verbindend element fungeert tussen Grote Markt, Nieuwe Markt, Poelestraat en Oosterstraat. Met Night Merckt wil Powerhouse Company een poëtische vooruitblik bieden op dit nieuwe en beeldbepalende stuk stad.

Over Powerhouse Company

Powerhouse Company heeft kantoren in Rotterdam (NL), München (DE), Oslo (NO) en Beijing (CN). Het bureau werkt aan diverse internationale opdrachten die variëren van interieurontwerp tot architectuur, planning en onderzoek. Powerhouse Company is winnaar van meerdere internationale awards, waaronder de Dutch Design Award, de Maaskantprijs en de AM NAi prijs.

CREDITS

Opdrachtgever: Stichting Tschumipaviljoen
Architect: Powerhouse Company
Partner: Stefan Prins
Team: Nanne de Ru, Stefan Prins, Sandra Pyłczewska, Rookje Meijerink, Bjørn Andreassen, Ryanne Janssen, Peter Lee
Met dank aan: Mensenborgh projecten, Patrick Beijk/Mr. Mofongo
Beeld: MIR, Powerhouse Company