Fotografische reis

door Sander Veenhof | Adri Schokker

In PHONES ONLY van Sander Veenhof en Adri Schokker staat de camera-telefoon centraal. Het massaal ingeburgerde apparaat heeft voor veel veranderingen gezorgd in de manier waarop we met fotografie om gaan, hoe we fotograferen en waarom we fotograferen. Maar  de foto als bewijs dat we ergens geweest zijn, is altijd hetzelfde gebleven. Behalve tijdens PHONES ONLY, want dan gaat je telefoon alleen op pad om beelden te schieten van een plek waar je zelf niet kunt komen.

Vanaf 20 mei tot en met 17 juli rijdt er door het paviljoen een  speelgoedtrein. Iedere zaterdag worden bezoekers van 12.00 tot 17.00 in de gelegenheid gesteld hun mobiele telefoon mee te laten rijden met de trein. Een supoost let er op dat op iedere telefoon de video functie ingeschakeld staat en calamiteiten worden voorkomen. Zodra de telefoon op reis gaat start de opname van een reis door het verleden, heden en toekomst van de fotografie. Bij aankomst op het eindstation nemen bezoekers hun telefoon weer in ontvangst, waarna  blijkt dat er een video clip is opgenomen die opgebouwd is uit alle beelden die langs het parcours staan opgesteld.

Ook is het mogelijk een bijdrage te leveren aan PHONES ONLY, want iedereen kan foto’s opsturen. Van deze foto’s wordt Iedere vrijdag een selectie  gemaakt. In het parcours staan beeldschermen waarop, snel achter elkaar de geselecteerde foto’s worden getoond. Met als gevolg dat iedere telefoon een unieke video clip opneemt.

Foto’s kunnen worden opgestuurd naar a.huitenga@gmail.com o.v.v. PHONES ONLY

Met dank aan RHC Groninger Archieven en Beeldbank Groningen voor het beschikbaar stellen van historisch fotomateriaal.