door Geert Mul

De Rotterdamse kunstenaar Geert Mul voorzag het paviljoen rondom en van boven tot onder met bedrukte, transparante folies. Hierdoor ontstond op het paviljoen een huid met een geprint beeldverhaal over de transitie van fossiele- naar duurzame energiebronnen. Van binnenuit werden de folies aangelicht met led-lampen die permanent van kleur veranderden, waardoor steeds nieuwe beelden ontstonden op de wanden van het paviljoen.

Driehonderd miljoen jaar geleden was Nederland een warm, moerassig laagland waar veel dieren en planten floreerden met reuzeninsecten, amfibieën, enorme bomen en grote varens. Als de bomen en planten dood gingen, rotten ze weg in het moeras. Zo ontstond een  dikke laag veen, waarin ook resten van dieren werden geconserveerd. Honderd miljoen jaar geleden is uit deze resten aardgas ontstaan, dat opgesloten bleef in grote holtes in de verveende aarde. Dit heeft ons aardgas overgeleverd waarmee we nu onze huizen verwarmen.

In Pleistoscene van Geert Mul symboliseerden de transformerende beelden de transitie van fossielen, insekten en amfibieën in aardgas en de duurzame alternatieven die daarvoor in de plaats komen.