door Kasper van Hoek

TOONSTELLING is een geluidsinstallatie waarin het principe van snaarinstrumenten is losgemaakt van de ortodoxe vorm en op een nieuwe manier toegepast.

Aan het plafond van het paviljoen zijn grote zuignappen bevestigd. Daaraan hangen aan pianosnaren zestien, dunne houten kasten van 1,20 x1,20 m. De kasten worden ‘bespeeld’ door elektro-magneten die als automatische hamertjes, gecomponeerd tegen de snaren slaan. De trilling van de snaren wordt door elementen uit elektrische gitaren versterkt en verklankt door luidsprekers die aan de kasten vast zitten. Door het bewegen van de luidsprekers gaan de kasten opnieuw  trillen en daarna ook de snaren. Hierdoor ontstaat er een feedback-loop waarin de snaren en luidsprekers elkaar voeden. De gecombineerde klanken uit de zestien kasten zorgen voor een eenvoudige, maar tegelijk rijke klank.

Met zijn installatie laat Kasper van Hoek zien dat in de tijd van elektrisch versterkte instrumenten vorm en functie minder verbonden zijn dan men denkt. TOONSTELLING laat een andere vorm van het snaarinstrument zien.