door TAAK

Het Tschumipaviljoen is vanaf 17 september tot 31 oktober gevuld met planten uit de Hortus botanicus Haren, gecombineerd met foto’s, tekeningen en citaten. Deze presentatie vormt een preview van kunstwerken van Wineke Gartz, Sjim Hendrix, Sjaak Langenberg en Rosé de Beer die in 2017 in de Hortus worden onthuld.

Van oorsprong waren horti verbonden aan universiteiten, maar omdat deze instituten er geen geld meer op willen of kunnen toeleggen, verkeren veel horti in zwaar weer. Ook de Hortus in Haren is zijn wetenschappelijke functie kwijt en moet zich herbezinnen op zijn maatschappelijke waarde. De Hortus Haren nodigde daarom kunstenaars uit om te onderzoeken of de verborgen en deels vergeten kwaliteiten van de hortus opnieuw zichtbaar gemaakt kunnen worden. Wineke Gartz, Sjim Hendrix, Sjaak Langenberg en Rosé de Beer verbleven tussen mei en augustus 2016 regelmatig als artists-in-residence in de hortus en doken in zijn geschiedenis, de tuinen, de organisatie en de bezoekers.

Deze onderzoeken vormen de basis voor ontwerpen voor kunstwerken die in 2017 (het Jaar van de Botanische Tuin) zullen zijn voltooid. Het Tschumipaviljoen biedt daarvan alvast een voorproefje.