door Harry de Wit

Van 26 t/m 30 oktober organiseert Grand Theatre haar jaarlijkse festival Soundsofmusic. Voorafgaand aan het festival werd op vrijdag 14 oktober het grote orgel van de Der Aa-Kerk, waarvan de restauratie is voltooid weer in gebruik genomen. Naar aanleiding daarvan maakte instrumentenmaker, componist en muzikant Harry de Wit in het schip van de kerk de geluidsinstallatie Dalend Rood.

Zingend Rood
Parallel aan het festival en Dalend Rood installeerde Harry de Wit in het Tschumipaviljoen de installatie Zingend Rood. Daarvoor werden in het gangpad van het paviljoen zes draaiende glasschijven op een glascimbaal geplaatst. De schijven snijden de snaren van de cimbaal aan, waardoor een zingend geluid hoorbaar wordt. Aan de snaren van de cimbaal zijn pianosnaren bevestigd die over de totale lengte van het paviljoen zijn gespannen. Hierdoor wordt het zingende geluid van de aangesneden cimbaalsnaren door het hele paviljoen verspreid. Ook staan er speakers opgesteld die een zacht engelengezang laten klinken. Theaterlampen zorgen voor belichting die parallel met de veranderende toonhoogte verglijdt van wit, naar fel rood en terug.

Het licht wordt ook geprojecteerd door de draaiende glasschijven waardoor een eindeloze schittering ontstaat op de glazen wanden en het plafond van het paviljoen. Zingend Rood speelt in op de specifieke eigenschappen van het Tschumipaviljoen. Het is een uniek instrument dat een wonderlijk klank- en kleurspectacel veroorzaakt.