Kunst- en Architectuurmanifestatie

Met een GRATIS busreis wordt zaterdag 11 september het 30-jarig lustrum gevierd van vijf eigenzinnige paviljoens. De stadspaviljoens werden ontworpen door, de later vermaard geworden, architecten: Rem Koolhaas, Zaha Hadid en Bernard Tschumi. In 1990 kregen de architecten de opdracht om paviljoens te ontwerpen ter ere van het 950-jarig bestaan van Groningen. Het idee was om vijf paviljoens op historisch strategische locaties te plaatsen als aanjagers van ruimtelijke ontwikkeling. De paviljoens waren destijds onderdeel van de kunstmanifestatie What a Wonderful World.

 

>> Reserveer hier je GRATIS tickets <<

 

Jubileum: 30 jaar stadspaviljoens

Het Tschumipaviljoen op het Hereplein in Groningen wordt nog altijd gebruikt als ruimte voor kunstinstallaties. Maar twee andere paviljoens zwermden uit over de provincie: het paviljoen van de Iraaks-Britse architect Zaha Hadid verhuisde naar Appingedam, en dat van de Oostenrijkse architectengroep Coop Himmelb(l)au naar Delfzijl. Op het Emmaplein in Groningen staat bovendien nog altijd de bushalte van Rem Koolhaas.

 

Wonderful Gromm

Op en rond de paviljoens zullen 11 september installaties en performances te zien van: het collectief raumlabor, de kunstenaars Lambert Kamps, Ewa Doroszenko, Niklas Roy, Paula Biemans, Jorien Ketelaar en Luc Ex. De reis slaat een brug tussen GRoningen en OMMeland en verbindt de stad met de nieuwe gemeente Eemsdelta. Tussen Groningen, Delfzijl en Appingedam rijden vier bussen, waarvoor een beperkt aantal tickets gratis beschikbaar is. Klik op onderstaande locatie om meer te lezen over de kunstenaar en het programma.

Emmaplein – Bushalte van Rem Koolhaas

Hereplein – Tschumipaviljoen

Bedrijventerrein Fivelgo in Appingedam – Zaha Hadid paviljoen

Delfzijl – Coop Himmelb(l)au paviljoen

 

Gratis Busreis

Om 10:00 uur vindt de officiële opening gelijktijdig plaats in Groningen en Delfzijl. Daarna vertrekken de bussen om 10:30 uur en om 13:15 uur. De opstapplaatsen voor de busreis zijn het Hereplein in Groningen en Seaports in Delfzijl. Tijdens de reis vertellen voormalig stadsdichters Rense Sinkgraven en Lilian Zielstra verhalen en ontvang je een exclusieve reisgids. De gratis busreis duurt 3,5 uur en deelname is gratis.

 

>> Reserveer hier je GRATIS tickets <<

 

Waterstof in het Groningse land

Eén thema vormt het kloppend hart van de dag: de waterstofrevolutie in het Groninger landschap. Waterstof is de energiebron van de toekomst en wordt juist in Groningen straks massaal opgewekt.

Kunnen kunstenaars die waterstofrevolutie ervaarbaar maken? Maar ook: welke visuele impact zal waterstof straks op het landschap hebben?

 

 

Programma busreis

Opstap 

Hereplein Groningen 10:30 tot 13:45

Hereplein Groningen 13:15 tot 17:00

Seaports Delfzijl 10:30 tot 13:45

Seaports Delfzijl 13:15 tot 17:00

 

>> Reserveer hier je GRATIS tickets <<